Tijd om naar je mobiliteitsplan te kijken!

Reiskostenvergoeding en het verminderen van CO2 uitstoot zijn thema’s waar je als werkgever in 2023 mee aan de slag kan. Redenen om eens kritisch naar je huidige mobiliteitsplan te kijken. Een vraag kan zijn: bied je de standaard onbelaste reiskostenvergoeding of doe je net even iets extra’s voor je medewerkers? En draagt jouw mobiliteitsplan in voldoende mate bij aan dat wat je wilt bereiken?

 

Registratie woon-werkverkeer verplicht

Werkgevers met meer dan 100 medewerkers zijn verplicht om vanaf 1 januari 2024 gegevens aan te leveren over het woon-werk- en zakelijk verkeer van hun medewerkers. Het concrete doel hiervan is de reductie van 1 megaton CO2 door werkgebonden personenmobiliteit in 2030. De aan te leveren gegevens zijn nodig voor de monitoring.

Reiskostenvergoeding in 2024

Per 1 januari 2023 is de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd naar € 0,21 per kilometer, in 2024 wordt deze verder verhoogd naar € 0,22. Deze verhoging bied je een goed moment om na te denken over de invoering van een fietsvergoeding die hoger is dan de auto- en/of OV vergoeding. Het bedrag boven € 0,22 kan onbelast onder de WKR worden gebracht.

Meer impact met Trappers!

Eén ding is zeker. Als werkgever moet je in actie komen. Is het niet om duurzaam reizen aantrekkelijk te maken, dan wel om na te denken hoe je alles efficiënt gaat regelen. Er zijn nu al werkgevers die zeggen hun medewerkers een hogere netto  fietsvergoeding te bieden. Maar je kan het nog leuker maken door de reiskostenvergoeding niet in geld uit te keren, maar medewerkers met Trappers te laten sparen voor leuke producten. Dat is net wat meer stimulans om vaker te fietsen. Hoe vaker je fietst hoe meer je spaart en hoe sneller je het spaardoel hebt bereikt.

Trappers is niet alleen een beloningssysteem, maar ook een registratiesysteem. Hiermee kun je monitoren of de deelnemer daadwerkelijk op de fiets naar het werk is gereisd en je hebt input voor de verantwoording van de werkgebonden personenmobiliteit. Daarnaast is Trappers een zeer gewaardeerde arbeidsvoorwaarde. Goed voor personeelswerving en – behoud.

Stap naar een nieuwe vorm van mobiliteit

Fietsen naar het werk is een kwestie van gewenning.  Hoe meer je dit als werkgever stimuleert, hoe vanzelfsprekender het wordt. Met de wetenschap dat 60% van werkend Nederland binnen 15 km van het werk woont (en zeker niet iedereen hiervan fietst) valt hier nog veel winst te behalen.