Trappers Fietsen

Waarom zou je als werkgever in 2024 moeten kijken naar het mobiliteitsplan?

Verhoging van de reiskostenvergoeding per 1 januari a.s. en ook de vermindering van de CO2-uitstoot zijn thema’s waar je als werkgever of als HR in 2024 mee aan de slag moet. In onderstaand blog leggen we uit hoe je dit kunt aanpakken.

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding

Dat de onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd, is geen nieuws. Per 1 januari 2024 wordt deze verhoogd naar € 0,23 per kilometer. Voer je deze verhoging direct door, of grijp je dit moment aan om kritisch te kijken naar je mobiliteitsplan? Als je geen mobiliteitsplan hebt, dan is dit misschien het moment om zo’n plan te introduceren. Vragen die bij een mobiliteitsplan om de hoek komen kijken zijn bijvoorbeeld:

  • Bied je de standaard onbelaste reiskostenvergoeding of zijn er meerdere vergoedingen?
  • Wil je de standaard onbelaste reiskostenvergoeding blijven aanbieden of wil je graag iets extra’s doen voor jouw medewerkers,
  • Heb je te maken met parkeerproblemen?
  • Wil je de organisatie vitaler maken en kan een fietsplan of het stimuleren van fietsen naar het werk daarbij een handje helpen?

Handige weetjes

Besluit je om meer dan € 0,23 aan onbelaste reiskostenvergoeding uit te keren, dan mag het bedrag boven € 0,23 onbelast ondergebracht worden in de werkkostenregeling (WKR). Je zou medewerkers die op de fiets komen dan een hogere reiskostenvergoeding kunnen aanbieden. Daarvoor moet er natuurlijk wel ruimte in het WKR-budget zijn. Zo kan je fietsen naar het werk positief stimuleren.

Registratie woon-werkverkeer verplicht

Eerst even wat achtergrondinformatie: vanaf 1 juli 2024 ben je als werkgever met meer dan 100 medewerkers verplicht om gegevens aan te leveren over het woon-werk- en zakelijk verkeer van jouw medewerkers. De overheid wil met deze gegevens sturen op de reductie van CO2-uitstoot van 1 megaton in 2030. Deze maatregel staat ook wel bekend als ‘Werkgebonden Personenmobilliteit’, afgekort WPM.

 

Concreet betekent dit dat de overheid wil dat werkgevers bewuste keuzes maken over hoe medewerkers naar het werk (woon-werkverkeer) reizen en zakelijke dienstreizen maken, dus gedragsverandering bij werkgevers én medewerkers! Neem deze ook direct mee als je toch al bezig bent met het bekijken of implementeren van een mobiliteitsplan.

Maak een stap naar een nieuwe vorm voor mobiliteit

Eén concreet idee is dat je fietsen naar het werk (nog meer) gaat stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat 60% van werkend Nederland binnen 15 km van het werk woont. Niet iedereen hiervan fietst naar het werk; dus er valt hier al veel winst te behalen. Tel daarbij op dat fietsen naar het werk je medewerkers vitaler en gezonder maakt en dat de parkeerplaatsen gebruikt kunnen worden voor bezoekers. Huur je parkeerplaatsen? Dan kunnen deze kosten weer ergens anders voor gebruikt worden! Misschien wel voor het extra belonen van fietsende medewerkers 😊

 

Meer impact met Trappers!

Eén ding is zeker. Als werkgever moet je in actie komen. Maak duurzaam reizen aantrekkelijk! Er zijn nu al werkgevers die zeggen dat zij medewerkers, die naar fietsen naar het werk, een hogere netto reiskostenvergoeding willen bieden. Maar je kan het nóg leuker maken door de reiskostenvergoeding niet in geld uit te keren, maar medewerkers Trappers te laten sparen voor leuke producten. Op deze manier stimuleer je op een positieve manier fietsen naar het werk, met als doel ‘hoe vaker je fietst, hoe meer je spaart en hoe sneller je het spaardoel hebt bereikt’.

 

Op deze manier sla je twee vliegen in één klap: concrete ideeën voor de verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding en een gedragsverandering voor de ‘Werkgebonden Personenmobiliteit’.

 

Meer informatie?

Wil je meer informatie over hoe je Trappers kunt inzetten voor de verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding in combinatie met de WPM? Wij informeren je graag! En natuurlijk vertellen we je hoe onze andere klanten dit aanpakken.